Sterke afkoeling huizenmarkt in 2023

De berichten over de huizenmarkt vliegen om je oren. De meeste zijn nog gematigd positief. Wij denken dat er een serieuze daling aankomt van wel 12% in 2023.

Terwijl de huizenprijzen afgelopen zomer overal in Nederland fors daalden, gemiddeld met 5,8 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, de grootste daling op kwartaalbasis ooit gemeten. De huizenprijzen zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 3,7 procent gedaald ten opzichte van Q3. 

 

Naast de prijsdaling zien de makelaars van de NVM belangenorganisatie dat er veel meer woningen in Nederland te koop staan. Het woningaanbod is in het vierde kwartaal meer dan verdubbeld. Dit komt omdat er meer te koop wordt gezet, en tegelijkertijd juist minder wordt verkocht. Mensen proberen ook nog snel hun woning te verkopen tegen een goede prijs. Wij verwachten dat huiseigenaren sneller de vraagrpijs gaan verlagen dit omdat ze al een nieuw huis hebben gekocht, maar hun huidige huis nog niet hebben verkocht. We gaan weer naar een tjd dat men eerst zijn huis gaat verkopen alvoren een nieuwe woning gaan kopen.
De huizenprijzen gingen de afgelopen jaren door het dak door de ruimere leennormen en de extreem lage rente. Men kon bijna gratis lenen bij de geldversterkker. Deze extreme daling is het gevolg van sterk oplopende rente, hoge inflatie, extreem hoge energieprijzen en een onstabiele overheid met duizend en 1 regels. Wij verwachten dit jaar een daling van zo'n 12 %.

 

Het energielabel van een woning laat zien hoe zuinig een woning is en wat je kan doen om dit zuiniger te maken. Woningen met een energielabel E, F of G zijn veel minder in trek. Voorheen was dit minder relevant aangezien de energieprijzen stabiel en laag waren. De verwachting dat de prijzen voor energie nog tot 2025 hoog zullen blijven. Voorheen betaalde je voor een rijtjeswoning 140 euro per maand. Tegenwoordig betaalt men 380 euro voor een eensgezinswoning een serieus bedrag per maand. In november 2022 was dit zelfs 560 euro per maand