Huis kopen

Wil je een woning kopen? Zeker als het de eerste keer is dat je een huis wilt gaan kopen, kun je met een hoop vragen zitten. Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis? Waar moet ik op letten bij een koophuis? Heb ik eigen geld nodig? Huis kopen met of zonder een aankoopmakelaar? Wanneer betaal ik een koophuis? Op deze en een hoop andere vragen lees je hier de antwoorden. Van de zoektocht tot aan de overdracht, Butler Makelaardij helpt je om jouw woonwensen in kaart te brengen en zoekt een koophuis dat het beste aansluit op jouw woonsituatie.

Huidige woningmarkt

De verkooptijd van een woning is sinds 2000 niet meer zo kort geweest. Eind 2020 stonden er nog geen 49.200 woningen te koop, eind 2012 waren dat er nog ruim 176.000. Gemiddeld kan de woningzoeker momenteel kiezen uit 2,7 te koop staande huizen. Vooral mensen op zoek naar een appartement of rijtjeshuis hebben weinig te kiezen. Om te slagen in het vinden van een huis op de huidige woningmarkt is een goede makelaar in combinatie met de juiste voorbereiding essentieel. Want als een nieuwe woning op de markt komt is snelheid geboden. Een aankoopmakelaar kan net dat verschil maken!

Eigen huis kopen, waar begin je?

Waar moet je beginnen met het kopen van een huis en wat komt er bij kijken? Kort gezegd doorloop je in ieder geval de volgende stappen naar de koop van je droomhuis. Je bepaalt je budget en gaat je oriënteren op de huizenmarkt, vervolgens ga je zoeken, bezichtigen en bieden. Je tekent de koopovereenkomst en laat eventueel een bouwkundige keuring uitvoeren. Als laatste sluit je de hypotheek af en heb je de overdracht bij de notaris. Dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder gaan we er wat dieper op in. 

Bepaal eerst welk huis je kunt kopen

Voordat je gaat zoeken naar een woning is het verstandig om eerst te weten welk bedrag je kunt financieren bij de bank. Om hierachter te komen adviseren we je om een afspraak te maken bij een financieel adviseur van European Insurance. Het voordeel van European Insurance is dat zij een onafhankelijke intermediair zijn en dat zij meerdere geldverstrekkers met elkaar kunnen vergelijken en zo tot de beste oplossing kunnen komen voor jouw situatie. Zij brengen jouw situatie (inkomen, studieschuld, leningen, spaargeld, etc.) volledig in kaart en bepalen op basis hiervan de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Als je weet welk bedrag je kunt financieren bij de bank, kun je (samen met een aankoopmakelaar) gericht gaan zoeken naar een koophuis met een koopsom binnen je budget.